Földidomárok

Eredeti mesterek: Föld
"A földidomítás például a [borz]vakondoktól ered. Kiskoromban egyszer világgá mentem, és bemásztam egy barlangba. Ott találkoztam vakondokkal. Vakok voltak, akárcsak én, úgyhogy megértettük egymást. Megtanultam a földidomítást, nemcsak, mint harcművészetet, ez lett az érzékeim kiterjesztése. Nekik, az eredeti földidomároknak, ez nem a harchoz kellett, ők így léptek kapcsolatba a világgal." - Toph Bei Fong, 3/13.
Borzvakond, az eredeti földidomár állat. Ilyen vakondok tanították Omát és Shut, a két szerelmest és az első földidomár embereket.

A földidomítás speciális formái

Homokidomítás:

A homokidomítás a földidomítás egyik ágazata, mégis a kettő eltérő. Hiszen a földidomárok nincsenek hozzászokva, ezért nehezebben mehet nekik, ellenben a született homokidomárokkal, akiknek nagy valószínűleg a földidomítás menne rosszabbul. Ezt a módszert a sivatagban élő idomárok fejlesztették ki. Feltaláltak egy ún. homoksiklót is, mely egy szán, amire rá van szerelve egy vitorla. Ezt a vitorlát homokidomítás segítségével "megfújják", és így működtetik a járműt. Kiemelném azt a jelenetet, mikor Toph homokidomítás segítségével egy Ba Sing Se-t ábrázoló homok építményt készített, mert nagyon jól nézett ki. :D

 

Fémidomítás:

A fémidomítás egy nehezebb ágazata a földidomításnak. "A fém is csak a föld része, csak tisztított formában." (A guru) A fémidomítást először Toph végezte el sikeresen, és a The Promise trilógiában el is kezdte átadni a következő nemzedékeknek. Azt mondják, hogy a fémidomítás ritka: 100 földidomárból csak egy fémidomár. Persze ez természetesen nem biztos, hogy mindig igaz.
Megjegyzés: A Korra Legendájában fémidomár rendőrség alapult, melynek - ésszerűen - minden tagja fémidomár. Ráadásul egy egész város is épült szinte csak fémből (Zaofu).

 

Lávaidomítás:

A lávaidomítás többnyire olyan mértékben ritka, mint a fémidomítás. Az A:TLA-ban nem is szerepelt, egy jelenetet kivéve, ami pár másodperces csak. Ez akkor volt, amikor megmutatták, ahogy az előbbi avatarok hogyan kerültek az avatar állapotba, aztán ott elkezdték használni képességüket. Egyikük lávát idomított.
Megjegyzés: Intenzíven csak a Korra Legendája 3. évadában jelenik meg. Ott van a fő ellenségek között egy lávaidomár is. Szintén ebben az évadban jelenik meg Bolin lávaidomítási képessége is.
A lávaidomításhoz - mint ahogy a jégidomításhoz szintén - nem kell a közelben lávának lennie, a földet lávává tudja változtatni a használó.

 

Üvegidomítás:

Az üvegidomítás egyik sorozatban se szerepel, de ez is elképzelhető formája a földidomításnak. Bár a kristálykatakombákban Aang idomítani tudta a kristályokat, valószínűleg ez az üvegidomítás egyik formája lehetett.